A Windows változik, így a 10-es verzióval még egyszerűbbé vált a Windows telepítése.

Sok-sok évvel ezelőtt a Windows 98 vagy akár az XP korszakában meglehetősen nehézkes volt még a Windows beállítása. Kellettek hozzá a telepítő CD-k (amihez a BIOS-ban engedélyezni kellett a CD-ről bootolást), formázni kellett a rendszerpartíciót, hogy ne maradjanak rajta az esetleg zavart okozó fájlok, amikor már fent volt a rendszer a CD-ről, akkor jöhettek a rendszerfrissítések, a Service Packok, majd a szoftverek újratelepítése és újrabeállítása.

Vagyis volt vele munka bőven. Márpedig, aki nem szerette az egyre jobban belassuló, fagyogató, akadozó gépét, az fél-egy évenként nekifutott ennek a folyamatnak. A 10-es verziónál azonban a Windows telepítés lényegesen egyszerűbb.

Amit először is tisztázni kell egy ilyen folyamatnál:
Szükséges-e adatmentés.
Jellemzően a rendszer partíció (“C meghajtó”) kerül törlésre, így az azon lévő adatok elveszhetnének, ha nem mentenénk. Amennyiben persze nem igényli, akkor nem mentünk, de ezt mindenképp a telepítési folyamat előtt egyeztetni kell, hiszen adatvesztés következtében nem, vagy elég nagy plusz munkával állíthatóak vissza!

Milyen operációs rendszer volt rajta, azt szükséges-e visszatenni, vagy másik kerül rá.
Windows (leggyakoribb eset), Linux (egyre többel lehet találkozni), MAC OS X (Apple termékek esetén főleg), esetleg a legújabban előkerültek közül valami (pl. Chrome operációs rendszer).

Milyen programokat használt rajta?
Levelező program (Outlook, Thuderbird, stb.), Egyedi programok (tervező program, grafikai program, stb.) Szükséges lehet ezeknek a programoknak a visszaállítása is, kell-e hozzá felhasználónév, jelszó, sorozatszám, telepítő kulcs, stb. Amennyiben igen, akkor a visszaállításhoz ezeket az adatokat is meg kell, hogy adja.

Ezeket a döntéseket még a munka megkezdése előtt érdemes meghozni, mivel utána már eléggé végleges az eredmény (a munkát elvégezzük, így annak díjazása felszámításra is kerül).

Mit tartalmaz egy számítógép, laptop újratelepítése:

  • Adatmentés (amennyiben szükséges, és jelzésre kerül a munkalap felvételekor)
  • Operációs rendszer telepítése (a kiválasztott és egyben lehetséges verzió)
  • Driverek (hardver eszközök vezérlőszoftvere) telepítése, legfrissebb verzióban
  • Szükséges alapszoftverek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük